Dieta na jesień

Dieta-na-jesie-

Przed nami jesień, a z nią perspektywa szarugi, chłodu i ryzyka infekcji. Co zrobić, by podnieść swoją odporność i chęć do życia w tym szczególnym czasie? Jesienią, gdy robi się deszczowo i wietrznie, a temperatura spada, rośnie nasze zapotrzebowanie na kalorie. Nieprzypadkowo właśnie wtedy zaczynamy intensywnie myśleć o czekoladzie, ciastach na ciepło i wieczornej lampce wina. Problem w tym, że podjadanie słodyczy naszemu zdrowiu raczej się nie przysłuży, o sylwetce nie wspominając.

Sprawdzonym sposobem na rozgrzanie organizmu od wewnątrz są jesienne zupy: barwne, ciepłe i sporządzone z sezonowych warzyw

Pikantna, korzenna i pożywna zupa przecierana skutecznie uchroni przed napadami wilczego apetytu, który pojawia się, gdy dzień staje się krótszy, a słońce już nie przygrzewa tak jak latem. Gęste zupy warzywne i rosoły dostarczą nam energii oraz ciepła nawet na dłużej niż wrząca herbata. Z czego je przygotować? Najlepiej z warzyw korzeniowych takich jak por, cebula, marchew, buraki. Dobrym pomysłem jest dodanie do nich roślin strączkowych: fasoli, grochu lub czerwonej soczewicy. Świetną propozycją na rozgrzewającą zupę może być zupa z dyni z dodatkiem imbiru albo flaczki z boczniaków. 

Jesienią bez śniadania ani rusz

Lepiej zapomnieć o kanapkach czy musli z jogurtem na zimno. Sensowniej jest zjeść jajecznicę lub szakszukę z dodatkiem papryki, szpinaku i awokado. Jeśli lubisz eksperymentować, możesz spróbować przyrządzić zupę śniadaniową, na przykład z płatków owsianych lub mieszanki płatków z dodatkiem suszonych owoców i rozgrzewających przypraw: imbiru, cynamonu i goździków albo ze szczyptą chili dla zaostrzenia smaku. Jeśli apetyt na słodycze nie mija, można przygotowywać sobie porcję ciepłej kaszy jaglanej z duszonymi jabłkami, rodzynkami, odrobiną orzechów lub migdałów i rozgrzewającymi przyprawami. Kasza jaglana ma w swym składzie witaminy B i E, odkwasza organizm i nie zawiera glutenu. Warto pamiętać, że rozgrzewające właściwości mają również miód, anyż i kardamon. Dobrze jeśli uwzględnimy je w naszym jesiennym menu. Miód, najlepiej lipowy, i imbir można dodać do gorącej herbaty, aby wzmocnić jej działanie. Aromatyczne przyprawy sprawdzą się też jako dodatek do kawy (zwłaszcza kardamon).

Jesienna dieta powinna wspomóc naszą odporność

Aż 80 proc. komórek wzmacniających. odpowiedź immunologiczną organizmu znajduje się w jelitach. Tam więc należy kierować dostawy witamin i minerałów. W tym celu najlepiej sięgnąć po sezonowe warzywa i owoce, ponieważ w tym czasie zachowują świeżość i są tańsze. Jak mogą przyczynić się do wzmocnienia naszego organizmu? Odpowiedź jest prosta ‒ dostarczając:

  • witaminę A (dynia, marchew, buraki, pomidory, czerwona papryka, śliwki) pomagającą zneutralizować wolne rodniki oraz chroni przed infekcjami układu oddechowego
  • witaminę C (kapusta, pomidory, cytrusy, kiwi, szpinak, brukselka, papryka, jagody), która pomoże w walce z przeziębieniem i jest konieczna do produkcji glutationu, najsilniejszego przeciwutleniacza działającego w naszym organizmie
  • witaminę D (brukselka, buraki, papryka, oleje roślinne, kukurydza, jaja, tłuste ryby) odgrywającą kluczową rolę w podtrzymywaniu sprawności układu odpornościowego, a jej niedobór powoduje, że słabo działają tzw. komórki niszczące i usuwające bakterie oraz wirusy
  • witaminę E (awokado, oliwa z oliwek), cenny antyoksydant, która opóźnia procesy starzenia i wspiera odporność, a także pozytywnie wpływa na stan skóry. 

Warto też pamiętać o cennych minerałach, takich jak cynk, selen i żelazo

Dobrym źródłem żelaza poza mięsem i rybami są produkty zbożowe: płatki kukurydziane, kasza gryczana, chleb żytni razowy, rośliny strączkowe, szpinak, por, brokuły, biała kapusta, pomarańcze, jabłka, orzechy (laskowe, pistacjowe, migdały). Cynk obecny jest natomiast w rybach i owocach morza, roślinach strączkowych, pestkach dyni oraz w jajkach i soi. Selen znajdziemy zaś w brokułach i grzybach leśnych. W jesiennym jadłospisie nie powinno zabraknąć również naturalnych sprzymierzeńców odporności ‒ surowego czosnku, cebuli i imbiru. Dobrze znane nam cebula i czosnek pomagają przeciwdziałać infekcjom i przyspieszają ich leczenie. Podobne działa imbir, który oprócz tego ma właściwości rozgrzewające. Bardzo ważne, by jesienią nie zapominać o produktach kiszonych (kapuście i ogórkach, zakwasie z buraków, kwasie chlebowym) i fermentowanych produktach mlecznych jak kefir czy jogurt. To naturalne probiotyki, które korzystnie wpływają na nasz układ immunologiczny, ponieważ odbudowują i wzbogacają florę bakteryjną jelit. Kiszona kapusta albo kiszone ogórki powinny być stałym dodatkiem do obiadu. Jogurt naturalny lub kefir mogą natomiast zastąpić przekąskę między posiłkami, drugie śniadanie lub podwieczorek. Niezależnie od tego, w jakim jesteśmy wieku, nasz organizm ściśle współgra z otaczającą nas przyrodą i przemianami, jakie w niej zachodzą. W różnych porach roku nasze ciało ma inne naturalne potrzeby. To, czy będziemy za nimi podążać, zależy już tylko od nas.

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W pow...
5519 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodz...
4844 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie.Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt ...
4088 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłuż...
3741 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet?W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwa...
3673 Odsłony
Na łamach magazynu naukowego „Journal of Personality and Social Psychology" badacze z University of British Columbia poinformowali, że wdychanie naturalnego zapachu partnera może p...
3497 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm