Dlaczego ciągle czujesz głód?

Dlaczego-cigle-czujesz-glod

Nie stosujesz restrykcyjnej diety, nie jesteś w ciąży, nie uprawiasz wyczynowo sportu, nie masz PMS, czujesz się zdrowa, a mimo to… twoimi trzewiami targa wilczy głód.
Jak to wyjaśnić? Oto prawdopodobne przyczyny. 

Pijesz za mało wody
Często mylimy głód z… pragnieniem. Organizm w ten dość niejednoznaczny sposób sygnalizuje, że zaczyna być odwodniony. Naukowcy z amerykańskiej Academy of Nutrition and Dietetics wyjaśniają, że ma to zwią­zek z bałaganem w podwzgórzu – części mózgu, która reguluje apetyt i pragnienie. Jeśli więc, chce ci się jeść, sięgnij po dwie szklanki wody i odczekaj 15–20 minut.

Zapominasz o śniadaniu
Jeżeli nie masz zwyczaju jadać śniadań, to lepiej zmień przyzwyczajenia. Śniadanie to konieczność. Staraj się jeść w miarę o stałej porze i regularnie. Dzięki temu poziom cukru we krwi ustabilizuje się, co zapobiegnie napadom nieopanowanego głodu. Ważne by poranny posiłek zawierał odpowiednią porcję białek. To one zapewnią ci uczucie sytości na dłużej.

Żyjesz w stresie
Chroniczny stres oraz brak równowagi emocjonalnej mogą zaburzać mechanizmy kierujące odczuciem głodu i sytości. Spadek serotoniny i leptyny oraz podniesienie poziomu kortyzolu, czyli zmiany hormonalne, wpły­wają na nasz apetyt i w efekcie wzrost masy ciała. Jedzenie jest jedną z metod radzenia sobie z odczuwa­nym stresem, tzw. zajadanie stresu. Stres może być więc czynnikiem wywołującym głód, a jedzenie prostym, dostępnym sposobem na zredukowanie napięcia. Im więcej doświadczamy sytuacji stresowych, im więcej negatywnych emocji i podenerwowania, tym bardziej prawdopodobne staje się nadmierne objadanie się.

Jesz pośpiesznie
Zamiast z namysłem smakować każdy kęs, nierzadko mamy tendencję do pośpiesznego pochłaniania posiłku. Przy zbyt szybkim tempie jedzenia mózg nie jest w stanie zarejestrować, że nasz żołądek już się wypełnił i nadal śle sygnał: „Jedz!". Wyniki badań opublikowane w 2103 roku w czasopiśmie „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism" dowodzą, że wolniejsze, umiarkowane pod względem prędkości jedzenie wpływa na zmniejszenie spożywanych porcji. Najwyraźniej jedząc powoli, dajemy konieczny czas naszemu organizmowi na uwolnienie hormonów przenoszących informację, że jesteśmy już syci. Jeśli więc po skończonym posiłku nadal masz ochotę na dokładkę lub deser, odczekaj chwilę lub dwie.

Zbyt często sięgasz po alkohol
Wieczorna lampka wina dla relaksu czy dwa, trzy piwa z kolegami po pracy to zaproszenie do kontynu­owania przyjemnych wrażeń i ulegania jedzeniowym zachciankom. Z reguły nie są to produkty niskokalo­ryczne, ale raczej cięższe, bardziej treściwe, tłuste. Warto pamiętać, że alkohol przyczynia się do odwod­nienia organizmu, dlatego to, co interpretujemy jako głód, może być związane z potrzebą uzupełnienia płynów.

Przyjmujesz za dużo węglowodanów, za mało białek i tłuszczu
Spożycie białego pieczywa, pizzy, frytek, kebabu, ciastek, słodyczy, gazowanych napojów i zawartych w nich węglowodanów skutkuje szybkim wzrostem poziomu cukru we krwi. W reakcji następuje wyrzut insuliny, która ma za zadanie go obniżyć. Poziom cukru spada poniżej odpowiedniej dla organizmu warto­ści. W rezultacie dochodzi do hipoglikemii, w związku z czym mózg wysyła sygnał o konieczności spożycia czegoś, co obniżony przez insulinę poziom cukru podniesie. Nabieramy więc apetytu na dokładkę. Pojawia się błędne koło.

Jak temu przeciwdziałać?
Przede wszystkim jedz zbilansowane posiłki, w których znajdą się nieprzetworzone i świeże produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, chudy nabiał, mięso, zdrowe tłuszcze. Jeśli musisz zjeść coś słodkiego, lepiej gdy ma to miejsce po posiłku białkowo-tłuszczowym. Powinno to ograniczyć wyrzut insuliny. Białko powoduje długotrwałe uczucie sytości. Francuscy naukowcy z Uniwersytetu w Lyonie uważają, że peptydy będące produktami trawienia białek potrafią blokować receptory odpowiedzialne za uczucie głodu znaj­dujące się w naczyniach krwionośnych odprowadzających krew z jelit. Oznacza to, że włączenie do diety chudego mięsa oraz warzyw strączkowych może znacząco zmniejszyć napady głodu. Nie zapominaj o błon­niku. Sycąc, zapobiega on szybkiemu podnoszeniu się glukozy. Podobnie jak białko i błonnik również tłusz­cze (najlepiej nienasycone) zapewniają uczucie sytości i nie podnoszą znacząco poziomu glukozy. Warto je dodawać do menu w postaci zdrowych olejów, orzechów i nasion oraz awokado.

Nie wysypiasz się
Niedosypianie zaburza wydzielanie hormonów odpowiadających za uczucie sytości i głodu. Naukowcy z University of Chicago przekonują, że niewystarczająca ilość snu wzmaga odczuwanie głodu. Zbyt mało przespanych godzin powoduje wzrost greliny i spadek leptyny wpływających na intensywność apetytu i decydujących o odczuwaniu sytości. Rezultat jest taki, że niewyspani zjadajmy więcej kalorii niż faktycznie potrzebujemy.

Twoja aktywność fizyczna jest większa
Trenujesz na siłowni? Ćwiczysz więcej, częściej, mocniej? Zwiększona aktywność fizyczna oznacza zwiększenie zapotrzebowania energetycznego. Jeżeli nie dostar­czamy organizmowi odpowiedniej dawki kalorii, upomina się o nie. Wysiłek fizyczny może przynieść pożą­dane efekty w zmianie sylwetki, pod warunkiem jednak, że towarzyszy mu odpowiednio dobrany jadłospis.

Przyjmujesz leki
Niektóre lekarstwa mogą wywoływać skutek uboczny w postaci wzmożonego apetytu i w konsekwencji zwiększenia się masy ciała. Antydepresanty, leki przeciwhistaminowe, przeciwpsychotyczne i kortykostero­idy w niektórych przypadkach odpowiadają za pojawiające się uczucie głodu.

Coś ci dolega
Nieopanowany apetyt i napady wilczego głodu bywają objawami niektórych schorzeń lub zaburzeń funkcjo­nowania organizmu, takich jak: cukrzyca, niedoczynność tarczycy, hipoglikemia reaktywna, choroby paso­żytnicze. Dlatego warto obserwować, czy napadom głodu nie towarzyszą inne niepokojące symptomy.

Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodz...
3544 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie.Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt ...
3022 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłuż...
2683 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet?W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwa...
2622 Odsłony
Na łamach magazynu naukowego „Journal of Personality and Social Psychology" badacze z University of British Columbia poinformowali, że wdychanie naturalnego zapachu partnera może p...
2495 Odsłony
Niskie temperatury na zewnątrz, przesuszone, gorące powietrze we wnętrzach, noszenie czapek oraz kapryśna i wietrzna aura sprawiają, że kondycja włosów po zimie pozostawia wie...
2425 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm