Siemię lniane – rodzimy superfood

Siemi-lniane-
Siemię lniane to po prostu ziarno lnu zwyczajnego. Z wyglądu prezentuje się dość skromnie, zawiera jednak w sobie moc pozytywnych składników i wartości odżywczych. Nie bez przyczyny jego wszechstronne właściwości wykorzystywano już 5 tysięcy lat przed naszą erą. W Polsce len występuje w 6 odmianach i był wykorzystywany w medycynie ludowej od wieków...
Czytaj dalej

Czy można zmniejszyć ochotę na słodycze?

Czy-mona-zmniejszy-ochot-na-sodycze
Sezon jesienno-zimowy sprzyja apetytom na słodką przekąskę. Pogoda jest nieszczególna, dzień krótki, a my chcemy poprawić sobie nastrój. Chęć zjedzenia czegoś słodkiego może nas dopaść w każdej chwili. Najczęściej wynika to ze spadku poziomu glukozy we krwi. Jeśli jednak pojawia się coraz częściej, może oznaczać uzależnienie, a tym samym szereg pow...
Czytaj dalej

Pyłek pszczeli i jego zalety

Pyek-pszczeli-i-jego-zalety
O właściwościach zdrowotnych miodu nikogo nie trzeba przekonywać. Niestety, wiedza o reszcie produktów pszczelich nadal czeka na upowszechnienie. Pora zatem poznać zalety zbieranego przez pszczoły pyłku kwiatowego i powstającej na jego bazie pierzgi. Pyłek pszczeli to pyłek pobrany przez pszczoły z pylników roślin nasiennych, a następnie wymieszany...
Czytaj dalej

Dlaczego warto pić tran?

Dlaczego-warto-pi-tran
Każdy kto wychowywał się w latach 60., 70. i 80. XX wieku, pamięta ambiwalentne odczucia powodowane spożywaniem tranu w celach zdrowotnych. Jego przyjmowanie niejednokrotnie wiązało się z koniecznością zatkania nosa i natychmiastowego popicia czymś, co zneutralizuje właściwy dla tranu naturalny smak. Historia wykorzystywania oleju otrzymywanego z w...
Czytaj dalej

Sekrety prawidłowego przechowywania żywności w lodówce

Przechowywanie-ywnoci-w-lodwce-
Według danych opublikowanych przez Polski Instytut Ekonomiczny statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, co plasuje nas na piątym miejscu w UE, gdzie średnia wynosi 173 kg. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce i wędliny. Jak wskazują dane w krajach Unii Europejskiej marnuje się rocznie aż 88 mln ton żywności. W 53 proc. za marnowanie art...
Czytaj dalej
Składniki: 1 awokado 2 małe jajka sól, pieprz kilka kropel cytryny proponowane dodatki: pomidorki koktajlowe owoce np. granatu, mandarynki ser mozzarella rukola, rzerzucha szynkaPr...
3043 Odsłony
Niskie temperatury na zewnątrz, przesuszone, gorące powietrze we wnętrzach, noszenie czapek oraz kapryśna i wietrzna aura sprawiają, że kondycja włosów po zimie pozostawia wie...
2942 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych. Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugeruj...
2441 Odsłony
Wraz z wiekiem spędzamy coraz więcej czasu w domu, siedząc przed telewizorem czy na kanapie z ulubioną książką w ręku. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebny jest nie t...
2355 Odsłony
Kaja Grąbczewska – joginka, kulturoznawczyni, nauczycielka Asthanga jogi. Ukończyła renomowany kurs nauczycielski Ashtanga Vinyasa Yoga z Barbarą Lipską Larsen i Mateuszem Dekerem....
2236 Odsłony
Enter your text here ... Czarny Kot wychodzi z domu tylko w dzień. Lubi patrzeć na muchy i jaskółki. Biała Kotka wychodzi z domu tylko w nocy. Lubi patrzeć na robaczki świętojańskie...
2140 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm