Jajka w awokado

Jajka-w-awokado
Składniki: 1 awokado 2 małe jajka sól, pieprz kilka kropel cytryny proponowane dodatki: pomidorki koktajlowe owoce np. granatu, mandarynki ser mozzarella rukola, rzerzucha szynka Przygotowanie: Dojrzałe awokado przekroić, wyjąć pestkę, skropić odrobiną soku z cytryny, posypać solą. W miejsca po pestce wbić jajka. Zapiekać około 15 minut w temperatu...
Czytaj dalej

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Szparagi-z-jajkiem-w-koszulce
Składniki: 8 szparagów (zielonych lub białych) 2 jajka 2 żółtka (ciepłe, nie z lodówki) 50 g masła sok z cytryny lub limonki (około 2 łyżeczek) sól, świeżo zmielony pieprz (najlepiej kolorowy) można podać podpieczone pieczywo, masło Przygotowanie: Sos holenderski Masło roztopić i podgrzać (ma być gorące), usunąć powstałą pianę z powierzchni. Ogrzan...
Czytaj dalej

Pasztet z białej fasoli i gruszki

PASZTET
Najpopularniejsze wegańskie pasztety to te z soczewicy, białej fasoli lub soi – najbardziej pożywne i sycące. Żeby ich struktura była bardziej zwarta, trzeba dodać do środka ugotowaną kaszę jaglaną lub kukurydzianą. W trosce o wilgotność i smak pasztetu przed miksowaniem warto dorzucić podsmażoną marchewkę, seler albo pietruszkę. Ja lubię też dodać...
Czytaj dalej

Owsianka z masłem orzechowym zostawiona na noc

owsianka_1
Dla tych, którzy żyją w biegu, taka owsianka jest dobrym śniadaniowym rozwiązaniem. Nie trzeba jej goto­wać ani czekać, aż przestygnie. Płatki owsiane zalewa się po prostu mlekiem roślinnym i odstawia do lodówki na 8–10 godzin. Przez noc wchłoną płyn i staną się miękkie. Wystarczy, że następnego dnia po przebudzeniu wyciągniesz je z lodówki, i są g...
Czytaj dalej

Jesienna zupa dyniowa z kuminem

zupa-dyniowa
Są takie smaki, bez których nie wyobrażamy sobie określonej pory roku. Latem jemy pomidory, zimą bulwy, wiosną nowalijki. A jesienią? Jesienią każda roślinna kuchnia rozświetla się słonecznym kolorem – pomarań­czem bijącym od dyni. Dynię można przygotować na wiele sposobów: dusić ją lub piec, doprawiać imbirem albo cynamonem. Jedni dodadzą paprykę,...
Czytaj dalej
Składniki: 8 szparagów (zielonych lub białych) 2 jajka 2 żółtka (ciepłe, nie z lodówki) 50 g masła sok z cytryny lub limonki (około 2 łyżeczek) sól, świeżo zmielony pieprz (najlepi...
1108 Odsłony
Na hasło „mydło" w naszej głowie pojawia się skoja­rzenie z silnie perfumowaną i barwioną syntetycznie kostką z drogerii lub szarą mazistą bryłą z czasów PRL.Choć w sklepach mydeł ...
1099 Odsłony
​Grzybicą paznokci łatwo jest się zarazić, ale o wiele trudniej wyleczyć. Wbrew oczekiwaniom nie można jej przeczekać, nie zniknie sama, a domowe sposoby, które podsuwa internetowy...
1098 Odsłony
​Wielu z nas zastanawia się cza­sem, po co właściwie sprzątać? Czy nie lepiej porobić w tym czasie coś przyjemniejszego? Czy ulega­nie presji higienistów zagrzewają­cych do walki z...
1064 Odsłony
Nie rób brzuszków, nie warto Wielu z nas marzy o tym, by jeszcze przed wakacjami pozbyć się nadprogramo­wych kilogramów, zredukować warstwę tłuszczu w postaci oponki i uzyska...
1053 Odsłony
 Jeśli nienawidzisz monotonii biegania na bieżni, ale mimo to codziennie zmuszasz się do ćwiczeń, to nie jest wyraz heroizmu, ale niewłaściwego podejścia skazanego na porażkę....
1045 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm