Tradycyjny barszcz wigilijny

Tradycyjny-barszcz-wigilijny
Składniki: 1 kg buraków pół selera por 2 duże cebule 4 kwaśne, polskie jabłka np. Reneta, Antonówka lub Szampion 5 łyżek octu 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy ​ Przygotowanie: ​ Buraki pokroić na pół, wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą tylko na tyle, by przykryła ona warzywa. Dodać obrane: seler i cebule w całości oraz z...
Czytaj dalej

Karp w rumianej panierce

karp
Składniki: 1 kg karpia 4 cebule olej rzepakowy pszenna mąka 2 jajka pół szklanki wody sól Przygotowanie: Wyfiletowanego karpia należy bardzo dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi bądź czystą ściereczką i pokroić. Rybę natrzeć solą, włożyć do glinianego naczynia, jeśli nie posiadamy takiego, możemy użyć garnka lub szklanej misy. Poszatkowan...
Czytaj dalej

Smażony makaron z tofu

Smaony-makaron-z-tofu
Składniki: 100 g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju roślinnego 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki startego świeżego imbiru garść groszku cukrowego kilka różyczek brokuła liście szpinaku 100 g pokrojonego tofu 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka posiekanego chili 2 łyżeczki oleju sezamowego limonka lub cytryna Przygotowanie: Makaron ugotować, odcedzić i przelać z...
Czytaj dalej

Grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Grzanki-z-gruszk
Składniki: 3 plastry sera z niebieską pleśnią 3 kromki chleba pełnoziarnistego masło 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1/2 gruszki bazylia świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Ser pleśniowy wyjąć wcześniej z lodówki aby zmiękł. Chleb opiec w opiekaczu lub piekar­niku na wysokiej półce (wystarczy niecała minuta). Posmarować masłem. Orz...
Czytaj dalej

Risotto z borowikami

Risotto-z-borowikami
Składniki: 20 g borowików suszonych ⅔ szklanki ryżu arborio ½ szklanki białego wina 1 szalotka 2 ząbki czosnki ½ pęczka natki pietruszki około 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Przygotowanie: Grzyby namocz w chłodnej wodzie przez około ½ godziny. Odsącz je na sit...
Czytaj dalej
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodz...
2868 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie.Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt ...
2619 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłuż...
2272 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet?W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwa...
2236 Odsłony
Na łamach magazynu naukowego „Journal of Personality and Social Psychology" badacze z University of British Columbia poinformowali, że wdychanie naturalnego zapachu partnera może p...
2101 Odsłony
Niskie temperatury na zewnątrz, przesuszone, gorące powietrze we wnętrzach, noszenie czapek oraz kapryśna i wietrzna aura sprawiają, że kondycja włosów po zimie pozostawia wie...
2050 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm